Informatii utile

Tratament eficient pentru dermatita seboreică

Dermatita seboreică este o afecțiune a pielii care se manifestă prin existența unor cruste albicioase, scuame, grase sau uscate și prin apariția unor zone cutanante bine conturate cu leziuni, iritații și roșeață. Mătreața, care afectează cam 15-20% din populație, precum și crustele de lapte ale sugarilor sunt printre cele mai ușoare și cele mai frecvente forme ale dermatitei seboreice. Afecțiunea este mai frecventă la bărbați decât la femei, începând de la perioada pubertății până în jurul vârstei de 40 de ani, când incidența este cea mai ridicată. Poate fi întâlnită și la vârstnici.

Această afecțiune cutanată este localizată pe zonele bogate în glande sebacee, prioritar pe scalp, dar și pe tegumentele frunții, feței, șanțurilor nazale sau în spatele urechilor. Leziunile și iritațiile sunt nedureroase, dacă se evită suprainfectarea. Factorul declanșator este secreția excesivă de sebum, ceea ce creează un mediu propice dezvoltării unei ciuperci care agravează senzația de disconfort a pacientului. Excesul de sebum irită pielea, de aceea aceste manifestări sunt cel mai frecvent însoțite de prurit (mâncărime). Acest tip de dermatită nu este contagios, dar este cronic, de cele mai multe ori, și evoluează în puseuri cu perioade de ameliorare și de agravare (de obicei primăvara, din cauza diferențelor de temperatură și de umiditate).

Cauzele nu sunt cunoscute în totalitate, dar există anumiți factori care favorizează apariția dermatitei seboreice, printre care putem enumera predispoziția genetică, pielea grasă, stresul, oboseala exagerată, scăderea imunității, slăbirea organismului pe fundalul altor afecțiuni sau anumite tulburări neurologice. Expunerea la temperatură ridicată sau foarte scăzută, mai ales cu variații bruște, poate duce la creșterea producției de sebum. De asemenea, utilizarea rară a șamponului sau folosirea unor șampoane prea agresive și a unor loțiuni care conțin alcool și usucă pielea, precum și alimentația dezechilibrată, bogată în grăsimi animale, în alimente conservate sau nesănătoase (prăjeli, alcool, zahăr, cafeină) pot contribui la recidivarea dermatitei seboreice. În același timp, apariția dermatitei poate fi favorizată de alte probleme de sănătate, cum ar fi acneea, psoriazisul, tulburările hormonale și obezitatea.

Pentru tratarea dermatitei seboreice, este indicat să se acționeze atât local, cât și sistemic. Acțiunea locală va fi orientată către ameliorarea scuamelor și diminuarea iritațiilor și a pruritului. Cele mai indicate în acest caz sunt șampoanele dermatocosmetice. Unul dintre cele mai eficiente în tratamentul dermatitei seboreice este Vea Șampon, unic pe piața dematocosmeticelor din România, datorită formulei îmbogățite cu vitamina E. Șamponul Vea hidratează intensiv pielea scalpului și contrabalansează efectele componentelor antifungice, care tratează eficient ciuperca, dar au o ușoară tendință de uscare a pielii. Conținutul bogat în vitamina E restabilește echilibrul scalpului, astfel încât pielea rămâne bine hidratată și sănătoasă.

Shampoo-vea

Vea Șampon cu Vitamina E

Vea Șampon nu conține SLS/SLES (Sodium Lauryl Sulfate și Sodium laureth sulfate), are un pH neutru, este testat pentru gluten și nichel și este potrivit atât pentru adulți, cât și pentru copii și bebeluși, având o toleranță ridicată pentru scalpul sensibil.

Șamponul este bogat in vitamina E în stare pură (al doilea ingredient cantitativ), ceea ce oferă vitalitate și hidratare intensivă scalpului, calmează pruritul, întărește firul de păr.

Vea Șampon este foarte eficient pentru dermatita seboreică, are efect anti-fungic și antimătreață, datorită conținutului de Zinc Piritionă și Pirocton Olamina, compuși eficienți în combaterea mătreții în mod activ, a tratarii și a prevenirii formării fungilor (în special fungul Malassezia furfur) și a ciupercii Pityrosporum ovale, asociate cu mătreața (pe păr uscat sau gras). Datorită acestui conținut, nu mai este necesară aplicarea unor loțiuni sau seruri suplimentare pentru acțiune antifungică locală. Este potrivit pentru toate formele clinice ale dermatitiei seboreice.

Șamponul are o formulă delicată, potrivită pentru spălarea frecventă. Este recomandată utilizarea frecventă a șamponului, pentru a curăța filmul lipidic de pe suprafața scalpului și pentru a preveni formarea ciupercilor, vitamina E din compoziție având și funcția de ulei similar filmului lipidic de pe pielea scalpului. După aplicarea șamponului pe părul umed, se masează ușor și se lasă să acționeze câteva minute (4-5 minute), apoi se spală bine cu apă caldă. Se poate repeta aplicarea. Șamponul este testat dermatologic și microbiologic.

În cazuri mai rare, pentru formele severe de dermatită seboreică poate fi necesară și o acțiune medicamentoasă, pe lângă tratamentul local, la recomandarea dermatologului. Pentru rezultate optime în timpul utilizării produselor dermatocosmetice, este bine să aveți în vedere și includerea unor vitamine pentru piele, a preparatelor de liniștire și de reducere a stresului, dacă este cazul, și să respectați regulile unei alimentații echilibrate.

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.