Informatii utile

Ragadele mamare – cauze și tratament

Alăptatul bebelușului este unul dintre cele mai frumoase momente dintre mamă și copil, unul care conferă siguranță și ocrotire celui mic, iar mămicii bucurie și împlinire. Din păcate, însă, alăparea poate fi și dureroasă pentru mămică, în special din cauza ragadelor mamare. Pentru că sunt o problemă foarte des întâlnită și extrem de supărătoare, vă oferim câteva sfaturi pentru a trata aceste ragade și a vă bucura, în continuare, de frumusețea alăptării.

Ce sunt ragadele mamare?

Ragadele mamare sunt mici fisuri sau răni, foarte dureroase, care apar în zona mamelonului și se produc în timpul alăptării, din diferite cauze. Aproape toate femeile aflate la primul bebeluș se confruntă cu această problemă, mai ales din cauza unei poziții greșite în timpul alăptării sau atașării incorecte a bebelușului la sân.

Care sunt cauzele apariției ragadelor mamare?

Așa cum am menționat mai sus, una dintre principalele cauze pentru apariția ragadelor este reprezentată de atașarea incorectă a bebelușui la sân. Alăptarea este un proces cât se poate de natural, pe care mama și copilul îl vor învăța de la sine, instinctiv. Cu toate acestea, la început poate fi destul de greu pentru o mămică să se asigure că cel mic apucă sânul corect, mai ales dacă nu are experiență. În consecință, bebelușul poate să cauzeze răni sfârcurilor. Pentru a evita apariția dureroaselor ragade, mama trebuie să aibă grijă că bebelușul apucă corect sânul, iar asta înseamnă nu doar sfârcul, ci și o parte din aerola mamară. Bărbia celui mic trebuie să stea în contact direct cu sânul, iar când suge să apară senzația de vid.

O altă cauză pentru ragade este poziția greșită din timpul alăptării. Ceea ce trebuie să rețineți este că o poziție corectă pentru alăptare este una în care atât mama, cât și bebelușul se simt bine. Una dintre pozițiile recomandate pentru a alăpta este cea culcată, în care bebelușul este întors pe o parte, lipit de burtica și pieptul mamei, cu fața înspre ea.

Angorjarea sânilor poate fi o altă problemă ce duce la apariția ragadelor mamare. Mama se va confrunta cu dureri cauzate de sânii umflați, plini de lapte, până când bebelușul va învăța cum să se alimenteze corect de la ambii sâni. După depășirea acestui moment, durerile se vor atenua treptat, până la dispariția completă a acestora, sânii nu vor mai fi atât de umflați, iar riscul apariție ragadelor nu va mai exista.

Pompele de muls folosite incorect pot fi o altă cauză pentru apariția ragadelor. O mamă aflată la primul copil, care nu a mai folosit o pompă de muls, își poate cauza singură acele dureroase răni. De asemenea, este important ca mămica să folosească numai produse de calitate și să respecte cu strictețe instrucțiunile de folosire.

Tratamente în cazul ragadelor mamare

Câteva sfaturi utile pentru tratarea ragadelor mamare:

– evitați folosirea sutienelor sintetice, care nu fac decât să rețină umezeala și să irite pielea

– schimbați tampoanele pentru sâni cât mai des

– nu folosiți alcool sau creme neindicate pentru zonele sensibile ale pielii

– încercați să vă expuneți sânii la aer cât mai des, deoarece aceste băi de aer vor permite rănilor să se închidă și vor calma durerile.

Cum puteți trata ragadele mamare:

Ragadele mamare pot fi tratate printr-o serie de produse din farmacii, speciale pentru astfel de probleme, substanțe naturale sau chiar leacuri cu produse pe care le aveți în mod normal prin casă.

1. Laptele matern poate fi un tratament eficient, mai ales datorită efectului său cicatrizant și antibacterian. Puteți aplica puțin lapte matern pe ragade, iar apoi să stați cu sânii descoperiți, la aer, pentru a le permite rănilor să se cicatrizeze. Efectul poate fi unul calmant, cel puțin pe moment, dar tratamentul va fi de lungă durată, iar durerile cauzate de răni vor fi intense o bună perioadă de timp. Dacă aveți ragade ușoare, însă, este un tratament pe care îl puteți încerca fără niciun risc.

2. Produsele speciale pentru tratarea ragadelor: cea mai des recomandata soluție pentru ragade este lanolina sau cremele ce conțin lanolină. Lanolina este o substanță grasă, obținută prin prelucrarea lânii brute de oi, folosită în industrie, medicină și cosmetică. Aceasta poate fi folosită atât înainte de alăptare, cât și după, iar sânul nu trebuie să fie neapărat spălat. ATENȚIE, însă: studiile de specialitate au arătat că lanolina poate fi o substanță cancerigenă, din cauza pesticidelor ascunse în lâna oilor prelucrată pentru obținerea substanței. Cel mai indicat ar fi, așadar, să o evitați.

Vea Olio este un produs foarte recomandat, care protejează mamelonul, tratatează și previne apariția ragadelor. Acesta este un produs pe care mămicile îl pot folosi în siguranță deplina, deoarece unicul ingredient este vitamina E 100% pură, sub formă de ulei (foarte vascos), având acțiune antioxidantă împotriva efectelor radicalilor liberi. Poate fi folosit oricând mămica simte nevoia, indicațiile specialiștilor fiind de cel puțin două ori pe zi, iar după folosire și înainte de alăptare sânul nu trebuie spălat, deoarece nu reprezintă niciun risc pentru bebeluș.

Untul de shea și untul de cocos pot fi alte tratamente eficiente, mai ales pentru că sunt substanțe naturale, însă eficiența acestora s-a dovedit a nu fi atât de mare, neavând un efect imediat. Calmarea durerii cauzate de ragade apare atunci când substanțele sunt aplicate, dar la următoarea alăptare durerea revine. Acestea sunt eficiente, mai degrabă, pentru întreținere și îngrijire.

Soluțiile preparate în casă pot fi un alt tratament pentru ragade. O soluție salină se poate pregăti din 250 ml de apă călduță, cu două linguri de sare sau bicarbonat, în care sânii trebuie cufundați cel puțin două minute fiecare, după care trebuie spălați și apoi apicată o cremă pentru calmare, de preferat una naturală, dintre cele de mai sus.

Fiecare mămică poate folosi orice produs dorește pentru a-și trata ragadele mamare și pentru a scăpa de durerile insuportabile cauzate de aceste răni. Sfatul nostru este să fiți întotdeauna atente la ingredientele pe care un anumit produs le conține, deoarce foarte multe dintre acestea pot face mai mult rău decât bine. Pentru a evita orice neplăcere, folosiți creme și produse cu ingrediente 100% naturale.

Related Posts

3 thoughts on “Ragadele mamare – cauze și tratament

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.