Informatii utile

Iritația de scutec la bebeluși: cauze și tratament

Pielea bebelușilor este foarte sensibilă și trebuie îngrijită constant, cu mare atenție. Una dintre cele mai întâlnite probleme în cazul pielii micuților este reprezentată de iritația de scutec. Deși nu este neapărat un motiv de îngrijorare, iritația putând să dispară și de la sine în câteva zile, este, totuși, un disconfort pentru bebeluș. Iar dacă bebe are o problemă, automat și părinții se vor alarma, nu-i așa? Haide să aflăm care sunt cauzele apariției dermatitei de scutec, cum poate fi aceasta tratată mai repede, dar și cum poate fi evitată pe viitor.

Ce este iritația de scutec?

Iritația sau dermatita de scutec se manifestă și este caracterizată de următoarele:

  • piele roșie, sensibilă, moale la atingere, în zona scutecului, adică fesele bebelușului și zona genitală
  • inflamarea pielii în zona scutecului
  • schimbarea dispoziției celui mic, în special când i se schimbă scutecul; bebelușul poate începe să plângă, să scâncească și să se opună schimbării scutecului.

În general, bebelușii se confruntă cu iritația de scutec în primul an de viață, cel mai frecvent când au între 9 și 12 luni.

Cauzele apariției dermatitei de scutec

Cauzele pot fi diverse și variază de la bebeluș la bebeluș, dar cele mai întâlnite sunt:

Umezeala – indiferent cât de absorbat poate fi un scutec, umezeala tot se creează, iar pielea bebelușului poate fi afectată din cauza bacteriilor. De aceea este important ca cel mic să fie schimbat cât mai repede, însă chiar și așa tot pot să apară iritații.

Alimentele noi – orice schimbare în alimentație poate cauza schimbarea compoziției scaunului bebelușului, iar în acest caz iritațiile de scutec sunt foarte frecvente. Chiar și dacă mama alăptează și schimbă ceva în regimul său alimentar, pielea bebelușului poate fi afectată.

Sensibilitatea la căldură sau factorii de mediu – dacă bebe are o piele foarte sensibilă, căldura poate fi un factor care cauzează iritații de scutec.

Infecțiile – din cauza scutecului, pielea din zona respectivă va fi mereu caldă și umedă, creând mediul perfect pentru dezvoltarea bacteriilor, care pot cauza diverse infecții. Așadar, infecțiile pot cauza diverse iritații, în special pe cutele de piele.

Produsele cosmetice – dacă pielea bebelușului este mai sensibilă, ea poate dezvolta imediat iritații din cauza produselor folosite pentru îngrijire, chiar dacă sunt destinate special celor mici. Diversele ingrediente pe care aceste produse le conțin pot cauza mai mult rău decât bine.

Folosirea scutecelor neadecvate – fie că vorbim de cele prea mici sau prea mari, dacă scutecele nu sunt potrivite pentru cel mic, acestea se pot freca direct pe piele și pot cauza iritații.

iritatia de scutec

Cum poți preveni iritațiile de scutec?

Decât să tratezi, mai bine să previi, nu-i așa? Iată câteva lucruri pe care le poți face pentru ca cel mic să nu dezvolte dermatita de scutec!

Schimbă-l cât mai des de scutec – cu cât cel mic este schimbat mai des, cu atât umezeala va persista mai puțin, bacteriile nu vor avea timp să se dezvolte și nu se va crea un mediu propice pentru apariția iritațiilor.

Spală-i fundulețul cu apă călduță – de fiecare dată când trebuie să îl schimbi de scutec, spală-l pe cel mic înainte. Nu folosi săpun de fiecare dată și nu freca.

Lasă-i pielea să respire – cel mic nu trebuie să stea tot timpul cu un scutec. De fapt, cu cât pielea respiră mai mult, cu atât sunt mai puține șanse ca iritațiile să apară.

Folosește cât mai puține produse cosmetice – chiar dacă sunt destinate bebelușilor, este mai bine să le eviți. Dacă vrei să folosești astfel de produse, însă, ai grijă la ceea ce conțin. Alege creme fără parfum și cu ingrediente cât mai puține și cât mai naturale.

Evită scutecele care sunt prea mici – ai grijă mereu la scutecele pe care le alegi pentru bebeluș, mărimea trebuie să fie mereu cea potrivită.

Cum poți trata iritația de scutec?

De obicei, nu este nevoie să ajungi cu cel mic la doctor, dermatita de scutec fiind o afecțiune destul de ușoară și putând fi tratată la domiciliu. Dacă, însă, pielea celui mic pare afectată de ceva mai grav sau iritația nu dispare după câteva zile de tratament, trebuie să ajungi imediat la un control cu bebelușul tău.

Primul lucru pe care îl poți face pentru a trata iritația este să speli pielea celui mic cu apă călduță, să ai grijă să fie mereu curată, ferită de orice fel de bacterie. Lasa-l pe cel mic să doarmă fără scutec sau ține-l în timpul zilei cât mai mult posibil fără acesta. Pielea va putea să respire și iritația se va duce cât mai repede.

Nu spăla zona afectată cu săpun și nici cu șervețele umede. Parfumul și alcoolul vor agrava iritația. De asemenea, evită folosirea pudrei de talc. Deși aceasta absoarbe umezeala, medicii nu recomandă folosirea ei, deoarece inhalarea prafului poate cauza probleme la nivelul plămânilor celui mic.

Folosește unguente speciale pentru iritații. Cele pe bază de zinc, care sunt mai groase și formează un strat protector, sunt cele mai indicate. Vea Zinco, care conține doar Vitamina E și oxid de zinc este special destinată pentru eritemul fesier. Aplică pe pielea bebelușului de fiecare dată când îl schimbi sau de cel puțin două ori pe zi.

Cremele pe bază de gălbenele, cătină sau ulei de măsline pot fi o altă metodă de tratament, dar nu la fel de rapid și eficient precum oxidul de zinc.

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.