Informatii utile

Dermatita atopică la copii și adulți: cauze și tratament

Pielea sensibilă poate avea foarte mult de suferit toamna, mai ales din cauza trecerii bruște de la temperaturile ridicate la cele scăzute. În această perioadă, femeile, în special, dar și copiii, se confruntă cu senzația de piele uscată, roșeață, mâncărime sau poate chiar arsură. Această afecțiune se numește dermatită atopică sau eczema atopică și este o boală cronică. Află mai multe despre ea și despre tratamentul potrivit!

Cum se manifestă dermatita atopică

Dermatita atopică este o boală inflamatorie cronică, care se manifestă în felul următor: întâi apare pruritul (mâncărimile), apoi zonele afectate supurează și în final apar bășicile pe piele. În timpul erupțiilor, pielea afectată este roșie, devine mai tare și mai groasă și este uscată. Uscăciunea severă este și motivul pentru care apar mâncărimile.

Dermatita atopică este de două tipuri: dermatita cronică și dermatita acută.

În cazul dermatitei cronice, pielea devine aspră, tare, uscată și apare pruritul. În cazul dermatitei acute, pielea se confruntă cu eritem, eroziuni, mâncărime.

La sugari, dermatita apare, în special, la nivelul scalpului și al obrajilor. La copiii mici, aceasta se manifestă mai ales la nivelul gambelor, brațelor, antebrațelor, coatelor, genunchilor. Adolescenții și adulții, însă, se confruntă cu această problemă a pielii la nivelul zinelor flexurale, pe gât și în zona posterioară a gâtului.

dermatita la sugari

Cauzele dermatitei atopice

De cele mai multe ori, dermatita atopică apare din cauza predispoziției genetice. Cu toate acestea, există cazuri în care, dacă o persoană are un sistem imunitar scăzut sau deficitar, se poate confrunta cu această problemă.

Factorii de mediu au o contribuție importantă la răspândirea cazurilor de dermatită atopică. Poluarea, fumatul pasiv, praful, părul animalelor, folosirea produselor cosmetice necorespunzătoare nevoilor pielii sunt factori ce contează foarte mult.

Dermatita atopică poate crea probleme destul de serioase, mai ales având în vedere că majoritatea copiilor cu atopie se confruntă și cu tulburări de somn sau infecții.

Tratamente recomandate pentru dermatita atopică

Uleiul de vitamina E, Vea Olio, ce hidratează pielea, combate mâncărimea, inflamațiile și grăbește reepitelizarea. Acesta trebuie aplicat pe piele înainte de culcare, în fiecare zi.

Gelul de aloe vera este un alt compus foarte utilizat în tratarea dermatitei atopice, deoarece calmează inflamațiile, mâncărimile și ajută la restabilirea echilibrului pH-ului pielii.

aloe-vera, dermatita atopică

Din seria tratamentelor naturiste pe care le mai poți încerca, recomandăm și folosirea uleiului de cocos, a mierii, mușețelului și fulgilor de ovăz.

Sfaturi pentru prevenirea dermatitei

Cu toate că erupțiile apar de mai multe ori, cauzate de diverși factori, există câteva lucruri pe care le poți face pentru a preveni apariția dermatitei:

  • Hidratează-ți pielea mereu! Folosește dermatocosmetice pe bază de ingrediente naturale și vitamina E, pentru a-ți menține pielea hidratată și catifelată.
  • Alege să faci dușuri, în locul băilor lungi și nu folosi apă foarte fierbinte. Aceasta va dezechilibra nivelul lipidic al pielii tale.
  • Poartă haine din materiale care lasă pielea să respire.
  • Nu folosi foarte des săpunuri și geluri de duș parfumate, deoarece usucă pielea.
  • Ai grijă să nu stai în camere a căror temperatură depășește 25 de grade Celsius.

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.