Informatii utile

Ai grijă de pielea ta în sarcină

Ne bucurăm că o tânără mămică a ales să împărtășească cu noi din frumoasa experiență a sarcinii și din ritualul ei de îngrijire a pielii în această perioadă specială:

„Tocmai am trecut prin această experiență unică din viața mea, și pot spune cu siguranță că sarcina este o perioadă minunată, plină de sentimente noi, de bucurii și de griji deopotrivă, în așteptarea micii minuni. Sufletul meu era tot o încântare, o nerăbdare, o emoție, știind că se pregătește pentru cea mai importantă întâlnire din viața mea.

Corpul este și el într-o schimbare continuă in sarcină, cu explozii hormonale, cu kilograme în plus și cu o nouă viață care se înfiripă în el. Mai toate organele suferă modificări, sunt ridicate, împinse, sau solicitate la maxim pentru a face loc și pentru a asigura resursele necesare pentru ca micul embrion să se transforme în micul omuleț.

Din proprie experiență, pot spune că cel mai mult în timpul sarcinii are de suferit pielea, este deosebit de expusă, devine mai sensibilă, mai fragilă, pe ea se văd toate modificările metabolice și homonale prin care treci, este mai uscată decât de obicei, sau poate apărea o seboree, acnee și o grămadă de pete pigmentare. Dar cea mai frecventă dintre problemele pielii în sarcină este cea  vergeturilor.

Vergeturile nu prea ocolesc pe niciuna dintre viitoarele mămici, cu excepția celor foarte norocoase din punct de vedere genetic. Mi s-a părut că este și o parte bună aici, pentru că eu sunt una dintre mămicile chiar mândre de vergeturile de pe burtică, pentru că sunt semnul unei povești frumoase, amintirea unei minuni căreia i-am dat naștere și care m-a împlinit. Aceste semne îmi amintesc de faptul că la un moment dat erau doua inimini care bateau în corpul meu și că acum una dintre ele aleargă năzdrăvană prin fața ochilor mei. Incredibil, nu?

Sigur că aș vrea să păstrez aceste amintiri minunate. Dar ne facem cu celelalte vergeturi? În timpul sarcinii, sânii, coapsele, întreg abdomenul și partea inferioară a spatelui au început ușor-ușor să se brăzdeze tot mai mult de nesuferitele vergeturi. A fost momentul în care m-am convins că pielea mea necesită o grijă deosebită în această perioadă, pentru că este unul dintre organele cele mai expuse deteriorării în timpul sarcinii și rareori scapă “intactă”.

Am început să mă informez mai mult pe această temă și am aflat că deși genetica își spune cuvântul, totuși grija pe care o ai în sarcina pentru pielea ta contează foarte mult și te ajută să previi cele mai multe probleme. Unul dintre factorii de risc este schimbarea hormonală majoră care are loc în timpul sarcinii și care duce la scăderea conținutului de proteine și de elastină din piele, de aceea pielea începe să se fisureze ușor, mai ales pe porțiunile pe care este cel mai mult întinsă.

De aceea, pentru a preveni vergeturile am aflat că este important să acționezi și din interior și din exterior. Este bine să ai grijă la alimentație, o dietă echilibrată te ajută foarte mult. Știu din experiență cât de greu e, poftele sunt înzecite în sarcină :). Dar pentru a fi frumoasă în continuare, este bine să manânci cât mai multe proteine, fibre și vitamine. Proteinele sunt foarte importante, pentru că pielea are nevoie de colagen și elastină pentru a-și păstra frumusețea, substanțe pe care le sintetizează din proteine (surse de proteine – soia, carne, brânză, ouă, iaurt, somon ș.a.). Trebuie să consumăm și cât mai multe legume, acestea asigură necesarul de fibre și vitamine necesare pielii. Apropo de vitamine, un rol deosebit în protejarea pielii sensibile îl are vitamina E, anume această vitamină, prin acțiunea sa puternic anti-oxidantă protejează pielea de factorii de risc, de acțiunea radicalilor liberi, de poluațiii de mediu și de rezultatele nocive ale supraexpunerii la soare. Este bine să incluzi în alimentația ta și produse bogate în vitamina E – roșii, spanac, pătrunjel, salată, mazăre, măceș și mai multe tipuri de uleiuri nerafinate – de floare-soarelui, de cătină, din semințe de bumbac.

Foarte important este să acționezi și din exterior și să aplici vitamina E și extern, pentru a avea o piele frumoasă, sănătoasă și strălucitoare. Este bine deci să alegi o cremă bogată în vitamina E. Eu știam de produsele Vea Line de mai mult timp, am primit recomandarea de la o mămică încântată de ele, le urmăresc și pagina de Facebook și știu că sunt numărul 1 în Italia și acum se găsesc și la noi. Am ales să testez Vea Lipogel, care s-a dovedit a fi un produs foarte eficient în lupta cu vergeturile. Este “un gel lipofil bogat în vitamina E în stare pură (ulei VEA), gelificat cu substanțe lipofile asemănătoare lipidelor prezente în mod normal în stratul cornos al epidermei.” Pentru că sănătatea lui bebe este cea mai importantă, am apreciat foarte mult că produsul nu conține parfum, conservanți, coloranți, alcool, parabeni, deci poate fi folosită fără grijă.

Eu am început să folosesc crema din semestrul doi, dar cel mai bine este bine să începi să o aplici preventiv, din primul semestru de sarcină, când pielea nu s-a întins foarte mult și nu au apărut încă micile rupturi cutanate. Este indicat să masezi cu cremă zonele de risc înainte de somn (sâni, coapse, burtică), pentru a stimula și a revitaliza celulele care produc colagenul și elastina.

Am fost plăcut surprinsă și foarte mulțumită de utilizarea cremei Vea Lipogel. Probabil și datorită faptului că are un procent ridicat de vitamina E în compoziție, a fost atât de eficientă. A avut un efect emolient și hidratant foarte bun, a ameliorat vizibil vergeturile, le-a hidratat, au început să arate mai estetic, și s-au redus în timp, în același timp a prevenit apariția noilor vergeturi. Am aplicat crema de două ori pe zi, cu un masaj ușor, mă străduiam să nu omit nicio zi, pentru a menține pielea elastică. Cu cât este mai elastică pielea , cu atât este îi mai ușor să facă față în lupta cu vergeturile. Elasticitatea și fermitate pielii mai pot fi crescute și prin expunerea la dușuri contrastante (numai dacă nu există risc pentru sarcină!!) și prin masaj local.

În concluzie, sarcina este o perioadă mult prea frumoasă, scurtă (relativ) și unică în felul ei, ar fi păcat să nu ne bucurăm de ea la maxim și să nu explorăm această nouă latură a feminității noastre, cea de mămică în devenire. Oricum acum avem mai mult timp pentru noi decât vom avea vreodată de acum încolo (întrebați orice tânără mămică). Hai să fim frumoase în sarcină, să fim pline de energie pozitivă, să ne răsfățăm și mai ales, să ne îngrijim pielea, să fim împlinite și fericite.”

 

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.